Можем да водим диалог само за независимостта, заяви каталунският вицепремиер

ъздаването на републиката и нашия ангажимент към независимостта, подчерта Жункерас

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас предупреди днес, че отправеното към Мадрид предложение за диалог може да се отнася само за независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това изявление на Жункерас затваря още малко вратата за постигане на разбирателство между двата лагера, отбелязва агенцията.
Сепаратисткият лидер Карлес Пучдемон трябва до понеделник да отговори на Мадрид, който в сряда му даде пет дни, за да изясни позицията си по своя проект за отделяне на Каталуния от Испания. Неговият заместник не разкри намеренията му, но ясно показа, че за Пучдемон независимостта остава единственият възможен вариант.
Предложението за диалог, отправено към испанското правителство, трябва да се отнася до създаването на републиката и нашия ангажимент към независимостта, подчерта Жункерас в реч, произнесена в централата на ръководената от него партия Републиканска левица на Каталуния. "Трябва да е ясно, че най-добрият начин да се стигне до независимост е да разговаряме с всички, или поне с международната общност. Но в същото време имаме безусловен и абсолютен ангажимент да изпълним мандата, даден ни на 1 октомври", добави бившият евродепутат.
Каталунските сепаратисти се опират на резултатите от произведения на 1 октомври референдум за самоопределение, който беше забранен от испанското правосъдие. Те твърдят, че са спечели референдума с 90 процента от гласовете и 43 процента избирателна активност, припомня АФП.
Жункерас призова сепаратистите към единство. През последните дни най-твърдото крило на сепаратистите оказва натиск върху Пучдемон да скъса безусловно с Мадрид, отбелязва АФП.
"Подобно единство е от жизнена важност, за да изминем успешно пътя до република", подчерта регионалният вицепремиер, цитиран от Асошиейтед прес. Много поддръжници на твърдата линия бяха разочаровани от решението на Пучдемон да отложи с няколко седмици обявяването на независимост, с надеждата да започне преговори с Мадрид.
Най-добрият път напред е сепаратистите да покажат на света кой предлага диалог и кой го отхвърля, подчерта Жункерас.
След референдума от 1 октомври срещу каталунския вицепремиер бяха заведени дела за "неподчинение", "неизпълнение на задълженията" и "разхищение на обществени средства", припомня АФП.