ЕС ще направи "жест на добра воля" към Великобритания

Целта е да бъде намерен изход от задънената улица, в която са изпаднали преговорите за Брекзит

Европейският съюз ще направи "жеста на добра воля" към Великобритания на срещата си на върха следващата седмица, предаде Ройтерс.
Решението бе взето вчера от постоянните представители на останалите 27 страни членки. Те постигнаха общо съгласие по въпроса въпреки скептицизма, включително на Германия.
В основата е предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск британският премиер Тереза Мей да бъде уведомена, че ЕС ще започне вътрешна работа по преходен план за периода след Брекзита.
"Това е много голям жест към Великобритания, може би прекалено голям", коментира високопоставен европейски дипломат.
Целта е да бъде намерен изход от задънената улица, в която са изпаднали преговорите за Брекзит. ЕС обаче няма да смекчи своето искане Великобритания да му плати десетките милиарди евро, които според него тя му дължи.
Британският премиер също загатна, че може да направи жест на срещата на върха. Говорител на Мей заяви, че тя "ще има да каже повече" по обещанието, което даде миналия месец Великобритания да спази финансовите си ангажименти, напускайки съюза.
"Времето изтича", предупреди говорителят на германското правителство, след като поредният кръг от преговорите за Брекзита тази седмица не доведе до пробив, а британското правителство е разделено на фракции. Това предизвика опасения, че преговорният процес може да завърши с провал и Великобритания да се окаже в неясно правно положение, след като излезе от ЕС през март 2019 г.