ЕС обмисля преходен период след Брекзит

Целта е да бъде намерен изход от задънената улица, в която са попаднали преговорите

Европейският съюз ще направи „жест на добра воля“ към Великобритания на срещата на върха следващата седмица в Брюксел. Решението е взето от постоянните представители на останалите 27 страни членки. Те са постигнали съгласие по въпроса въпреки скептицизма, включително на Германия.

В основата е предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск британският премиер Тереза Мей да бъде уведомена, че ЕС ще започне вътрешна работа по преходен период след Брекзит. Целта е да бъде намерен изход от задънената улица, в която са попаднали преговорите за развода на Обединеното кралство с ЕС. Брюксел обаче няма да смекчи своето искане Лондон да плати десетките милиарди евро задължения към съюзния бюджет. Тереза Мей също намекна, че може да направи жест на срещата на върха на 19-20 октомври. Неин говорител заяви, че тя „ще има да каже повече“ по обещанието, което даде миналия месец Великобритания да спази финансовите си ангажименти, напускайки Съюза.

Преговорите за Брекзит са в застой, без сериозен напредък по важните теми, а висши дипломати предупреждават, че времето изтича. Разделението сред британските министри предизвиква опасения, че преговорният процес може да завърши с провал и Великобритания да се окаже в неясно правно положение след 31 март 2019 г, когато излезе от ЕС.