Още хиляди калифорнийци се евакуират заради огъня

Над 10 000 огнеборци, подкрепяни от самолети и хеликоптери, се опитват да потушат 16 големи огнища

Бързо движещи се пожари, разпалвани от променящи посоката си ветрове, принудиха още хиляди калифорнийци да се евакуират вчера. Броят на жертвите от най-смъртоносните пожари в историята на щата достигна най-малко 40 души, от тях 22-ма в окръг Сонома, предаде Ройтерс, цитира бТВ.

Над 10 000 огнеборци, подкрепяни от самолети и хеликоптери, се опитват да потушат 16 големи огнища в районите северно от Сан Франциско, погълнали почти 86 000 хектара за седем дни, или приблизително 865 кв. км - площ, по-голяма от Ню Йорк сити.

Около 100 000 души са напуснали домовете си, включително 3000, които бяха евакуирани вчера от Санта Роза, на 80 км северно от Сан Франциско.

"Това наистина е една от най-големите трагедии, които Калифорния е преживявала някога. Опустошението е просто невероятно. Никой не би могъл да си представи подобен ужас", каза губернаторът на Калифорния Джери Браун, който посети Санта Роза.

Огънят е унищожил около 5700 сгради. Броят на жертвите надмина мрачния рекорд от 29 загинали при пожара Грифит Парк през 1933 г. в Лос Анджелис.

По данни от вчера 235 души са в неизвестност в окръг Сонома, а развалините на хиляди жилища тепърва ще трябва да бъдат претърсени, така че броят на жгертвите се очаква да расте.