Представиха в Градската галерия изкуството на графика Ищван Орос

Мисия Пловдив

15-10-2017, 10:57

Снимка:

ГХГ

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ценители и професионални артисти се запознаха в оригинал с офортите на Ищван Орос

Графични творби на един от най-известните по света визуални артисти от Унгария се представят за първи път в Пловдив. Госпожа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София, избра това да се случи в залите на Градската художествена галерия заради ползотворното дългогодишно партньорство между двете институции и потенциала за неговото развитие през 2019г., когато Пловдив ще е официална Европейска столица на културата. На чаша унгарско вино г-жа Д.Димитров и директорът на Галерията г-н Красимир Линков отбелязаха богатите възможности за обмен на българско и унгарско изкуство в близките две години.
Ценители и професионални артисти се запознаха в оригинал с офортите на Ищван Орос, който предпочита техниката на анаморфозата (“анаморфозис”, от гръцки “повторна трансформация”, е игра с перспективата за проектиране на изкривен образ, който изглежда естествено, само ако бъде погледнат от правилен ъгъл или с помощта на криви огледала), за да отправи своите послания.
Освен график Орос е и известен плакатист, илюстратор, режисьор на анимационни филми, носител на множество награди.Той се занимава и с преподавателска дейност - професор е в Западния унгарски университет.
Изложбата ще остане в Пловдив до 27 октомври.