Започва набирането на документи за главен архитект на Община Пловдив

Мисия Пловдив

16-10-2017, 08:22

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Новият главен архитект на Пловдив трябва да има концепция за културно-историческото наследство, археологията, популяризирането на града, опазването на паметниците на Пловдив

От следващата седмица започва набирането на документи на желаещите да се кандидатират за главен архитект на Община Пловдив. Това съобщи кметът инж. Иван Тотев. Той изрази надежда да има повече кандидати и да бъде избран най-добрият – човек авторитетен, който публично да защитава града. „Отново ще направим публична защита на плановете на участващите в конкурса пред гражданите, които ще могат да задават на място въпросите си”, отбеляза кметът.

Новият главен архитект на Пловдив трябва да има концепция за културно-историческото наследство, археологията, популяризирането на града, опазването на паметниците на Пловдив, да е наясно с пространственото развитие с другите общини. „Имаме много предизвикателства в Пловдив и ще искаме изцяло опознаване на града, на идеите за развитието му и ще държим на отношение към опазването на културните паметници и цялостната му визия”, каза още инж. Тотев и допълни: „Първата стъпка я направихме преди няколко години, когато уеднаквихме тентите по Главната улица. Искаме главният архитект да съблюдава и да продължи тази политика – да даде решение за това как да се справим с климатиците по фасадите, рекламите по прозорците.

Сред изискванията са кандидатите да са наясно с това, което се прави с Министерство на културата, както и с урбанизацията, тъй като започва промяна на Общия устройствен план, да имат пространствено виждане за развитието на Пловдив. В момента целта е да се смени концепцията от дисперсен град към по-хомогенен град. Това означава, че всички земеделски земи на юг и югозапад ще влязат в строителните граници.