Програма връща учениците от Пловдивска област в клас

Животът

16-10-2017, 08:07

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Подлежащи на обход бяха 13 543 деца, които не посещават училище и детска градина

2000 ученици от Пловдивска област, отпаднали от образователната система, са издирени и върнати обратно в клас чрез информационната система „Посещаемо и безопасно училище”. Това обяви областният управител Здравко Димитров, по чиято инициатива бе създадена платформата. Пилотно тя стартира в Пловдив и областта в изпълнение на правителственото решение за връщане на децата в образователната система. Платформата поддържа 358 защитени училищни портала, 23 общински под контрола на кметовете и един защитен портал под наблюдението на областния управител и началника на Регионалното управление по образованието. Подлежащи на обход бяха 13 543 деца, които не посещават училище и детска градина. Здравко Димитров даде старта на програмата за Област Пловдив и заяви, че ИТ сектора е сред най-бързо разрастващите се в региона, а целта на програмата е да отговори на нуждите на бизнеса, който има огромна необходимост от обучени млади специалисти. Целта на „Обучение за ИТ кариера“ е да превърне елитното до момента образование в този сектор в масово.
Пловдивската математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ е сред петте училищата-центрове в България, в които стартира Националната програма „Обучение за ИТ кариера“.
„По-голяма част от учениците отпадат при завършване на основно образование или между 8 и 9 клас“, каза още областният управител. И добави, че с бюджет от 40 000 лева е създаден работещ продукт, който може да се надгражда, и са закупени 20 таблета.  Системата вече е свързана с миграционните служби, което прави възможно установяване на местонахождението на всяко дете. Дори родителите му да не са уведомили училището, че напускат страната. Пратени са писма до посолства и консулски отдели да предоставят информация за пребиваващите там българи.
Директорът на МГ „Акад. Кирил Попов“ разясни параметрите на Националната програма „Обучение за ИТ кариера“. Тя ще предложи софтуерно обучение на учениците от 10 клас за квалификация по професия от направление „Компютърни науки“. Професионалното образование „Приложен програмист“ ще се извършва за срок от три години в извънучебно време и в образователна среда, която се формира от партньорите – бизнес и университети. От началото на идната година обучението, което ще се води от учители и ИТ специалисти, ще се провежда във фирми от сектора на конкретно работно място, като по този начин младежите ще бъдат максимално близо до реалната работна среда.