Сомалия в траур, заради най-кървавия атентат в историята ѝ (видео)

Президентът Мохамед Мохамед Абдуллахи обави тридневен траур в памет на жертвите на терористичния акт

Най-малко 276 души са убити и 300 са ранени при атентата с камион бомба в Могадишу в събота, обяви днес сомалийското правителство в комюнике, цитирано от световните агенции.
Спасителните работи продължават и властите ще съобщават всяка нова информация, се добавя в комюникето.
Атентатор самоубиец взриви камион с експлозиви на оживено кръстовище близо до хотел, въпреки че беше обстрелван от силите за сигурност. Близо сто коли бяха унищожени, а десетки сгради - разрушени в района Ходан, където са разположени правителствени офиси, ресторанти, магазини и хотели.
Катарският външен министър съобщи, че сградата на дипломатическата мисия на страната е пострадала от експлозията, предаде Асошиейтед прес. Министърът не посочи повече подробности, нито уточни дали катарски граждани са пострадали при нападението, отбелязва агенцията.
Правителствен говорител обяви терористичния акт като “варварски”, а президентът Мохамед Мохамед Абдуллахи обави тридневен траур в памет на жертвите на терористичния акт. Много държави декларираха готовност да помогнат на тежко ранените, предоставяйки възможност да бъдат транспортирани в болници там. Говорителят на правителството съобщи, че няколко от тежко пострадалите ще бъдат лекувани в Турция. Етиопия и Кения също са заявили готовност да приемат ранени.
До този момент няма групировка поела отговорност за нападението.