Бурята "Офелия" стигна ирландския бряг

Свят

16-10-2017, 17:54

Снимка:

youtube.com/ Кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ураганът Офелия отслабна до посттропически циклон

В Югоизточна Ирландия жена загина от паднало върху колата ѝ дърво

Тропическата буря Офелия връхлетя южното крайбрежие на Ирландия, повали дървета и стълбове на електропреносната мрежа и предизвика 10-метрови вълни. Властите предупредиха, че това ще е най-тежкото подобно бедствие от половин век и може да причини човешки жертви, предаде Ройтерс.

В Югоизточна Ирландия жена загина от паднало върху колата ѝ дърво. В района при същите обстоятелства са пострадали тежко двама души, съобщи ирландската телевизия. Около 120 000 жилища и стопански обекта са без електричество, като се очаква този брой да нарасне. На летището в Дъблин бяха отменени 130 самолетни полета. Училища, болници и линии на обществения транспорт спряха работа, бяха разположени и военнослужещи, които да помогнат за усилване на дигите срещу възможни наводнения.

По данни на ирландския Национален институт за метеорология, бурята, чиято степен снощи беше понижена от ураган на буря, е започнала да връхлита крайбрежните райони тази сутрин местно време с ветрове със сила от 176 км/ч. Това е станало в най-южната точка на Ирландия. Има голяма вероятност от наводнения.

Изявление направи и премиерът Лио Варадкар, който посочи, че във всички части на страната се очакват ураганни ветрове и препоръча хората да си стоят у дома. Службата за метеорология на Великобритания издаде предупреждение за опасно време за Северна Ирландия, което ще бъде в сила между 14 и 21 ч. местно време. Според службата бурята е опасна за живота и е много вероятно да причини нарушения в транспорта, електроподаването, като има и опасност от падащи предмети.

Британските медии сравниха Офелия с „Голямата буря“ от 1987 г., връхлетяла точно преди 30 години Обединеното кралство с ураганни ветрове. Очаква се епицентърът на бурята да премине над цялата територия на Ирландия, след което през нощта да се насочи към Западна Шотландия. Ирландските власти заявиха, че бурята е много вероятно да се окаже най-силната от урагана Деби, в резултат на който през 1961 г. в Ирландия загинаха 11 души.