Е. Захариева и колегите й от ЕС подкрепиха ядреното споразумение с Иран

Държавите от ЕС оставаме напълно обвързани с плана за ядрената програма на Иран

Зам.-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в редовното заседание на Съвета "Външни работи", което се проведе днес в Люксембург. Отношенията с Иран, сътрудничеството с Турция, последните развития в КНДР и политиката на ЕС в областта на правата на човека бяха основните теми в дневния ред на първите дипломати на 28-те, предаде пресслужбата на МВнР.

Министрите проведоха дискусия по Иран във връзка с решението на президента Доналд Тръмп да не потвърди пред Конгреса на САЩ, че Иран изпълнява ангажиментите си по Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма на Иран (JCPOA). Прието бе заявление от името на 28-те страни членки, в което се заявява, че Съюзът ще продължи да изпълнява ангажиментите си по Плана за действие, който дава възможност за продължаване и развитие на диалога с Иран.

В заявлението се подчертава, че споразумението е одобрено единодушно с резолюция на СС на ООН 2231, както и че Международната агенция за атомна енергия е потвърдила, че Техеран изпълнява ангажиментите си по споразумението. В същото време се изразява загриженост от развитието на иранската програма за балистични ракети и нарастващото напрежение в региона, като се подчертава, че решение на тези въпроси трябва да бъде търсено извън Съвместния всеобхватен план за действие.

“Държавите от ЕС оставаме напълно обвързани с плана за ядрената програма на Иран. Даваме ясен сигнал, че всъщност няма нито една полза от прекратяването на споразумението. Има осем доклада на Международната агенция за атомна енергия и в тях няма нито една констатация, че той не се изпълнява от Иран - заяви министър Екатерина Захариева. - Изказахме притеснения от някои от действията на Иран, свързани с изпитването на балистични ракети, но те не са предмет на това споразумение. Нашето съобщение към съюзниците ни отвъд океана е, че се надяваме те да останат обвързани с това споразумение, защото нищо добро няма да настъпи от неговото едностранно прекратяване. Днешното изявление за Иран показа, че може да действаме бързо и правилно.”

България, която от 1 септември т.г., пое ротационното председателство на Съвета на ЕС в Техеран, ще положи всички усилия за провеждането на съгласуваната политика на Съюза спрямо Иран, включително по отношение на Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма.

Работният обяд на министрите бе посветен на отношенията между ЕС и Турция. Подчертана бе ролята на Турция за сигурността и стабилността в региона, както и важността на продължаване на сътрудничеството в областта на миграцията, борбата срещу тероризма, диверсификацията на енергийните доставки и др. Изтъкната бе също и необходимостта от продължаване на диалога в областта на правата на човека и върховенството на закона.

Екатерина Захариева отбеляза положителните резултати от изпълнението на Споразумението ЕС-Турция от март 2016 г.

В отговор на продължаващите провокации от страна на Пхенян, Съветът прие нов пакет от автономни санкции на ЕС спрямо Северна Корея, в т.ч. разширяване на забраната за инвестиции във всички сектори, намаляване на размера на личните парични преводи за КНДР, добавяне на имена на физически лица и компании в санкционния списък на ЕС, забрана за износа на петрол за КНДР. ЕС ще следи отблизо действията на страната и е готов да разгледа нови, още по-тежки санкции, ако Пхенян продължи с провокациите, които подкопават мира и сигурността в региона и света.

Проведена бе и дискусия по правата на човека, на която министрите бяха единодушни относно необходимостта ЕС да продължи активно да отстоява спазването на правата на човека. В рамките на дискусията бе изразена и загриженост от приетия от Украйна закон за образованието, който може да доведе до ограничаване на възможностите на лицата, принадлежащи към национални малцинства, да учат на майчиния си език.

По време на Съвета “Външни работи” първите дипломати от ЕС приеха заключения относно Босна и Херцеговина, в които изразяват подкрепа за продължаването на операция Althea, дадоха ход на нова гражданска мисия в Ирак за подпомагане на местните власти в сферата на сигурността и изразиха загриженост от тежката ситуация на общността рохингия в Мианмар/Бирма.

В рамките на Съвета пред журналисти Захариева коментира и работното си посещение в Обединеното кралство, където участва в среща на представители на девет държави от Централна и Източна Европа, както и разговора си със своя британски колега Борис Джонсън.

“Имахме доста дълга среща с него. Повдигнах въпроса за запазването на правата на българските граждани след Брекзит, а той каза, че няма да бъдат нарушени. Основна тема беше и нашият външнополитически приоритет - интеграцията на Западните Балкани. Следващата година се очаква срещата на Берлинския процес да е в Лондон. Получих уверение, че премиерът Борисов ще бъде поканен”, каза Захариева.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"