МВР дава 70 000 за дрон

Животът

17-10-2017, 11:30

Снимка:

Дарик Бургас

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици от Разлог спечелиха дрон

През 2015 година община Бургас обяви обществена поръчка за закупуването на дрон, чрез който да се изпълняват професионални научноизследователски мисии в Черно море

Министерство на вътрешните работи купува нов дрон за почти 70 000 лева. Ведомството на Валентин Радев обяви обществена поръчка за избор на доставчик, който ще трябва да осигури и обучението на четирима оператори. Оферти ще се приемат до 24 октомври, след като се наложи срокът на бъде удължен заради липса на кандидати.

През юни столичните катаджии останаха силно разочаровани от възможностите на закупения с личните им средства безпилотен апарат. Униформените загубиха дрона си още при първия тестов полет. Пътните полицаи пропуснали да въведат координати за изходна точка в апарата, който отлетял в неизвестна посока и не се върнал.

Имало инструкция, която обаче не прочели кой знае колко задълбочено. Въпреки нелепата случка столичните пътни полицаи са се зарекли пак да съберат пари и да си купят нов дрон. За какво ще го използват не е съвсем ясно.
През 2015 година община Бургас обяви обществена поръчка за закупуването на дрон, чрез който да се изпълняват професионални научноизследователски мисии в Черно море. Местната администрация заплати колосалната сума от 140 000 лева. Парите бяха отпусн, припомня Дарик ати от Европейския съюз за наблюдение на замърсявания в Бургаския залив.
Общинският дрон е произведен в Швеция. Разполага с камера за дневно виждане и с мултиспектрална камера, което значително повиши цената му. Има възможност да лети до два часа само с едно зареждане.