Нови етикети показват енергоефективността на електроуредите

За крайния потребител това означава реализиране на сериозни икономии в домакинството

Променени етикети ще показват енергоефективността на домакинските електроуреди. Нов регламент за енергийно етикетиране на ЕС, влязъл в сила на 1 август 2017 г., налага променена скала за енергийната ефективност на домакинските електроуреди.
Той включва промяна на досегашната скала А+++ в еднотипна скала A-G за домакинските електроуреди, които попадат под регулацията на ЕС. Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от производителите на електродомакински уреди в България.
"На потребителите трябва да стане ясно, че се променя етикетът, но уредите не стават по-малко ефективни", уточни Габриела Чифличка - генерален секретар на сдружението. Тя обясни, че новото законодателство ще създаде условия за уреди, класифицирани с клас B,C или по- нисък , по новата скала A-G да са с по- висока енергийна ефективност от уредите от най- високите класове А+++ по старата скала.
Новият регламент предвижда поетапно въвеждане на новите етикети с преобразувана скала за различни продуктови групи. У нас хладилници, перални, съдомиялни, телевизори и осветителни тела, ще се появят на пазара с нови етикети и изменена скала за енергийна ефективност най- рано в края на 2019 г.
По време на дискусията представителите на бранша и държавните институции се обединиха около тезата, че най-сериозното предизвикателство ще бъде да се обясни на потребителите, че се променя етикетът, но ефективността на уредите не намалява, въпреки, че буквеното означение на класа на енергийна ефективност на скалата ще се понижи.
Промените в етикетирането създават условия за повишаване ефективността на продуктите, а за крайния потребител това означава реализиране на сериозни икономии в домакинството.