Ангел Найденов: Разделението в БСП е факт (видео)

Дали Корнелия Нинова ще поиска вот на доверие на конгреса на 28 октомври, предстои да разберем

Разделението в БСП е факт, потвърди в сутрешния блок на телевизия „Европа“ Ангел Найденов. Доказателство за това е случилото се на заседанието на Националния съвет в събота. Тогава Корнелия Нинова за малко да бъде бламирана, като предложението й за свикване на извънреден конгрес, мина само с 4 гласа разлика. Ангел Найденов също се обяви категорично против свикването на извънреден конгрес.
Ангел Найденов: „Свикваш заседание в рамките на две седмици, какво толкова извънредно се е случило, за да се свикат 800 души от цялата страна?! Какво да обсъждат?! – една идея за създаване на алтернативен бюджет от страна на БСП. Да кажа, че изглежда несериозно ние да се занимаваме с изготвянето на бюджет на страната, нещо, което подготвят десетки служители в редица ведомства. Но да приемем, че някой ще го напише този бюджет. Алтернативен на какво?! Правителството ще предложи своя вариант едва след края на месец октомври, както е по закон. Тогава каква алтернатива е това?!“
Според Ангел Найденов истинската причина за свикването на конгреса е съвсем друга. Той не изключи Нинова да поиска вот на доверие от своите съпартийци.
Ангел Найденов: „Всъщност цялото напрежение идва от усещането за нещо недоизказано, за нещо, което съществува на втори план, и което не беше представено на членовете на Националния съвет. -И какво е то? -Нямам представа. Това усещана, че не въпросите, свързани с алтернативата и с бюджета са водещите в решението за свикването на конгреса. Това предизвика напражение. Много е важно да се каже, че срещу това предложение застанаха хора, които нямат нищо общо помежду си, не са структурирани като някаква опозиция. Три гласа и аз мисля, че това са гласове, които бяха дадени по милост. Гласове, които спасиха имиджа и на ръководството, и на председателя. Доколкото ако беше бламирано това решение естествената стъпка беше оставката. Ако това всъщност се случи на конгреса, това всъщност ще бъде истинската причина за свикването на конгреса“.
Дали Корнелия Нинова ще поиска вот на доверие на конгреса на 28 октомври, предстои да разберем.