На 23 октомври започва ремонтът на Аспаруховия мост във Варна

Приоритетни обекти през следващата година ще бъдат ремонтът на 6,8 км от АМ „Черно море“ от страната на Варна в посока Бургас и обходния път на Черноморската столица с пътно съоръжение при Игнатиево

Ремонтът на Аспаруховия мост стартира на 23 октомври и ще бъде завършен изцяло през 2018 година.
Това съобщи във Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Там той присъства на откриването на барелеф на Христо Ботев в Ботевата градинка.
Пред представители на медии в града той обясни, че ремонтните дейности ще започнат от страната на Варна, в посока Бургас, като ще бъдат ремонтирани фуги и съоръжение в началото на моста. Очакванията са, при подходящо време, ремонтът на Аспаруховия мост да бъде готов до средата на месец май следващата година, уточни министърът. Според него най-важно е да се съобрази времето за ремонти, така че такива да  не се извършват през пиковите летни месеци.
По думите на Николай Нанков Аспаруховият мост е крайно недостатъчен да поеме трафика, но за изграждането на нов може да се мисли след завършването на предстоящия ремонт.
С изключителен напредък се изпълняват останалите важни за Варна проекти, коментира още Нанков. Той подчерта, че общината се справя успешно с тежките процедури по отчуждаване, парцеларни планове и издаване на строителни разрешения на етапи за изграждането на бул. „Левски“, ремонта на бул. „Сливница“, както и за бул. „Мара Тасева“ и парковото пространство в Аспарухово.
В момента се подготвя площадката за част от трасето и най-късно в началото на месец ноември трябва да стартират строителните дейности по бул. „Васил Левски“. Крайният срок за изпълнението на проекта е 15 август, но обозрим срок за завършването му е 1 юли следващата година, посочи министърът.
Николай Нанков припомни, че приоритетни обекти през следващата година ще бъдат ремонтът на 6,8 км от АМ „Черно море“ от страната на Варна в посока Бургас и обходния път на Черноморската столица с пътно съоръжение при Игнатиево, което да изведе транзитния трафик извън града.
За четири месеца свършихме това, което, за съжаление, 2 години не успяхме да постигнем по отношение на тол системата, каза в отговор на въпрос регионалният министър. Той припомни, че вече има избран изпълнител, който трябва да представи съответните документи, за да може да се пристъпи към сключване на договор. Поели сме ангажимент и пред обществото, и пред премиера, в края на 2018 г. да имаме работеща тол система, подчерта той и допълни, че срокът за внедряването й е 7 месеца, след което ще има 12-месечен срок за изпитване, оценка на ефективност и коригиране на дефекти, в случай на проявяване на такива.
На въпрос за ремонт на пътя към к.к. „Златни пясъци“ министър Нанков съобщи, че, освен да се рехабилитира пътя до разклона за Аладжа манастир, се обмисля по-амбициозната идея двулентовият път след Т-образното кръстовище да се разшири с още една лента. Трасето, обаче, попада в защитена местност и е необходимо провеждането на специални процедури. Затова с Агенцията по геодезия, картография и кадастър се обсъжда дали може и как да се случи разширението на платното с още една лента, допълни той.
Текущият ремонт на участъка се предвижда да бъде изпълнен в рамките на два месеца, обяви министърът. При изпълнението на строителните дейности ще трябва да бъде изместен и водопроводът, каза още той и обясни, че съоръжението не е включено в големия воден проект на Варна, за който в момента се изготвя прединвестиционно проучване. Очаква се изпълнението му да бъде възложено в началото на следващата година, а индикативната стойност е 110 млн. лв., като е възможно тя да бъде редуцирана. Около 100 млн. лв. ще бъде европейското финансиране за подобряване на ВиК инфраструктурата на Варна, информира Николай Нанков.