Ловците от село Труд алармират: „Няма дивеч, нивите са блата”

Животът

18-10-2017, 10:30

Снимка:

Инициативен комитет с.Труд

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Централа за преработка на биомаса тормози жители на Труд

Според ловците теренът край селото винаги е бил благодатен за птичи лов, но тази година популация на яребици няма

Дивечът в близост до централата за преработка на биомаса в село Труд вече липсва. Ловната зона „Тънкия път” и полето край рибарниците са залети обилно с тъмна на цвят и приличаща на катран каша, която мирише на фекалии. Това възпрепятства работата на кучетата и обхода на терена, твърдят ловците от село Труд. Заради проблемите, свързани с работата на централата и изчезналия вследствие на това дивеч, те смятат да сезират Съюза на ловците и риболовците в България.

Според ловците теренът край селото винаги е бил благодатен за птичи лов, но тази година популация на яребици няма. Липсват и зайците. Ловците са категорични, че изчезването на дивеча е заради острите миризми и заблатените с кашата със съмнителен състав ниви.  „Ферметационен продукт, инфилтрат или както там го наричат за по красиво, за нас нивите са превърнати във фекално блато и това изобщо не е нормално”, казват от дружинката. Те подкрепят протестите на хората от село Труд, които вече пет пъти изразиха публично своето недоволство от работата на централата.

В селото на няколко пъти идва и националният омбудсман Мая Манолова, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Инициативна група от селото стигна и до парламента, където сезира за проблема ресорните парламентарни комисии.

От Инициативния комитет в селото припомнят позицията на Министерството на здравеопазването, че централата за биогаз създава реален риск за здравето на населението в Труд. Хората от селото са сигурни, че вследствие работата на централата, се замърсяват въздуха, почвата и водите на населеното им място. Според тях централата работи в нарушение на европейските регламенти и на не един закон от българското законодателство. Населението ще продължи да протестира и да търси справедливост. От инициативната група са поканили в с. Труд премиера Бойко Борисов.