Австрия може да стане част от Вишеградската група

Вишеградската четворка – Унгария, Словакия, Чехия и Полша е известна с антимигрантските си настроения

При евентуална коалиция между Себастиан Курц и крайнодесните в Австрия, има вероятност страната да стане част от Вишеградската група. Това пише британският вестник Дейли Експрес.

Популистите от Партията на свободата заявиха още по време на предизбоната си кампания ,че подкрепят влизането на Виена в групата. Именно заради това, анализатори смятат, че партията на Хайнц-Кристиан Щрахе ще постави това условие на Курц по време на коалиционните преговори. Въпреки препоръката на ЕС победителите от Австрийската народна партия да формират проевропейско правителство със социалдемократите, съюзът с крайнодесните изглежда все по-вероятен. Себастиан Курц и Щрахе споделят подобни крайни виждания по темата за мигрантксата криза.

Вишеградската четворка – Унгария, Словакия, Чехия и Полша, също е известна с антимигрантските си настроения. Себастиан Курц, като доскорошен министър на външните работи на Австрия, неведнъж е изразявал положително мнение за действията на Виктор Орбан и строежа на ограда, която да спира вълната мигранти към Европа. Евроскептичните лидери на Полша, Унгария, Чехия и Словакия отхвърлиха мигрантските квоти, одобрени от мнозинството в Европейския съюз, начело със западните държави. Четирите страни не приемат и предложените от ЕС реформи, които ще доведат до делегиране на повече власт от националните правителства на институциите в Брюксел.