"Самаряни" представят терапевтична програма

Срещу насилието над деца

Сдружение “Самаряни” ще  представи своята нова терапевтична програма за работа с деца за справяне с насилието. Част от дейностите са организиране на терапевтични групи за деца - “Изиграй насилието!” и специализирани занятия по превенция - “НЕнасилие в моето училище!”.
Екипът на Сдружение “Самаряни” споделя убеждението, че обединяването на усилията на различни специалисти от институциите, които имат отношение по темата насилие, ще доведе до подобряване на сътрудничеството и механизмите на взаимодействие, в процеса на оказване на подкрепа на пострадалите от насилие деца.
По този повод от сдружението организират информационна среща, която ще се проведе утре от 10.30 часа в зала 2 на общината. Ще бъдат обсъдени възможности за сътрудничество, както и механизми за взаимодействие с местните институции-представители от Регионален инспекторат - Стара Загора, Община Стара Загора, педагогически съветници от училищата, Дирекция "Социално подпомагане", Отдел “Закрила на детето”, социални работници и психолози от Кризисен център “Самарянска къща”, Комплекса за социални услуги за деца и семейства, МКБППМН - Община Стара Загора, както и други заинтересовани страни. Междуинстуционалната среща ще бъде открита от зам.-областния управител Петя Чакърова.

Сдружение „Самаряни“ вече 14 години работи по проблема домашно насилие. През 2004 г. към организацията е разкрит и продължава да функционира Кризисен център “Самарянска къща”, в който се предоставя комплекс от краткосрочни социални услуги, чиято основна цел е да се подкрепи процесът на възстановяване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и техните деца, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ.