М. Маринов за Председателството: Няма да блокираме трайно София

Част от паркоместата край НДК няма да се ползват заради зоната за сигурност

По време на българското председателство на Съвета на ЕС МВР ще се въздържа от трайно затваряне на улици в София, като промени в движението ще се правят само около конкретни събития. Това заяви в интервю за БиТВ главният секретар на МВР Младен Маринов. По думите му обаче част от паркоместата в столицата ще бъдат засегнати заради зоната за сигурност около НДК.

Маринов коментира, че е добре, че ремонтът на двореца тече именно в момента, защото така може да се направят промени, свързани със сигурността на сградата и по този начин тя да може да се пази от по-малко униформени.

Той посочи още, че се подготвя централизирана система за видеонаблюдение, която ще събира информацията от полицейски, общински и други камери из града.

Според главния секретар на МВР, подготовката за охраната на европредседателството върви по план и в отделните дейности може да бъдат ангажирани както ДАНС и Отряда за борба с тероризма, така и, когато става дума за по-леки задачи, частни охранителни фирми.

"Черпили сме опит от страни, които са били вече домакини на европредседателството – говорим за Унгария, и сме черпили опит от страни, които в момента провеждат европредседателството – това е Естония. На база на техния опит и на реално проработили практики, ние планираме нашите мерки за сигурност", коментира той.

На въпрос дали ще има длуги служители на реда, Маринов отговаря: „Ще има служители на жандармерията, служители на звена, които ще реагират при необходимост, включително и Отряда за борба с тероризма, ако обстановката го налага. Ако има… знаете закона. Има нива на готовност, нива за готовност за реакция, но това решение ще се взима при съответни случаи.“

Младен Маринов коментира и последния случай с арестувани полицаи в София, които бяха обвинени, че са осигурявали „чадър” на наркодилъри срещу крупни суми.

„Единият от служителите е с по-дълъг стаж в системата на МВР – 10 години. Другият – с 3 годишен в системата на МВР. Назначен е след като е завършил Академията на МВР . Съжалявам, че трябва да се занимаваме с такава работа“, каза Маринов.

"Трудно е да се взимат решения за арестуване на колеги, но както виждате, ние го правим и ще продължим, тъй като това е недопустимо, защото руши устоите на системата и доверието на гражданите в нея. Така че повече няма какво да коментирам, тъй като тече и разследване. Пак казвам, при всички сигнали ще се действа по този начин", заяви той.