СО отделя 20 млн. за снегопочистване тази година

237 снегорина на 7 фирми ще чистят София през зимата

Столичната община планира да отдели 20 милиона лева за снегопочистване през този зимен сезон. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери една от фирмите, ангажирана със снегопочистването на София, предава БНТ. 15 милиона лева от сумата ще отиде за почистване на града, а 5 милиона лева - за общинските пътища и част от републиканската пътна мрежа.

237 снегорина на 7 фирми ще чистят София през зимата, като при необходимост имат готовност да включат и допълнителна техника.

"При прогноза за снеговалеж ще излиза определен брой техника на точките. Имаме 68 точки, местостоянки на територията на цялата Столична община“, коментира кметът на София.

Кога да излизат да чистят, ще решават самите снегопочистващи фирми, като трябва да уведомяват за това Столичния инспекторат.

И тази година Общината ще санкционира фирмите, които не си вършат качествено работата.

"При над 5% неизпълнение на дадена зона не се признава и не се заплаща нищо от вече почистеното. Освен това сутрин до 7:30 часа трябва спирките да са почистени, първо почистваме спирките. Ако дадена спирка не е почистена, санкцията само за една спирка е 2000 лева", каза Фандъкова.

Всички снегорини в София, които ще чистят и тази година са снабдени с джипиес и датчици за пуснато или вдигнато гребло.

Общината ще следи в реално време не само дали снегорините се движат, а и дали почистват снега. Всички фирми разполагат с малки машини, които могат да влизат в малките квартални улици, както и с ръчни роторни снегорини, за да могат да се почистват всички площи.