57 фирми участват в Деня на кариерата в ТУ

Животът

19-10-2017, 08:10

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Търсенето на млади инженери и компютърни специалисти продължава да расте

Денят на кариерата в Техническия университет – София, филиал Пловдив, който започва днес 19 октомври от 10 часа, привлече рекордните 57 фирми. Те влизат в конкуренция за вниманието на близо 1500 бъдещи инженери от вуза. „Най-гладни“ за инженери са индустриалните компании. 36 от участниците в Деня на кариерата са фирми от различните индустриални сектори: оптика, машиностроене, уредостроене, автомобилостроене, самолетостроене. 13 компании за информационни технологии също участват в изложението, разчитайки да привлекат вниманието на студенти от специалности като „Компютърни системи и технологии“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“. Специално отношение към Деня на кариерата в Пловдив по традиция имат фирми, специализирани в подбора на персонал. Те са 4 и още 4 компании са от различни области на икономиката, включително една е от държавната администрация.
От възможностите за срещи с бъдещи инженери и информатици отново се възползват повече чуждестранни фирми, работещи в България с предприятия в района на Пловдив. Но софийски компании също не пропускат възможността да приканят пловдивски студенти на стажове или дори на работа при тях. Българските фирми засилват интереса си към Деня на кариерата и през тази година има ръст на компаниите с български собственик.
 Най-оригиналният начин за грабване на вниманието на студентската аудитория прилагат двете оптически фирми от Панагюрище – Оптикс АД и Оптикоелектрон АД, които дават на всеки, който поиска да „вижда в тъмното“ през техните уреди за нощно виждане, както и през термовизионните уреди, предназначени за охрана на българските граници и за войниците, които ще водят нощен бой. Датската компания Викинг Лайф-Сейвинг Екуипмънт Продъкшън БГ ЕООД, която изгради завод край Пловдив, ще демонстрира на живо раздуване на свой спасителен сал за кораби. Дванадесет от компаниите, участващи в Деня на кариерата, канят бъдещите инженери от Техническия университет – София, филиал Пловдив на специални презентации. В зали 4422 и 4425 с 15-минутни експозета ще представят бизнеса си и възможностите за кариерно развитие предимно големи чуждестранни фирми.
Най-важни за всички участници обаче са личните разговори със студентите, проучващи условията за стаж и почасова работа с представителите на фирмите в Деня на кариерата. За първокурсниците това ще бъде първият контакт с потенциални работодатели, но повечето студенти вече имат опит и знаят как да проучат и получат най-добрите условия за себе си. „Търсенето на млади инженери и компютърни специалисти продължава да расте. Задачата ни като преподаватели е да дадем на нашите студенти най-съвременните инженерни знания, така че да могат да се реализират добре, независимо дали в България или в чужбина. Обратната информация, която получаваме от нашите завършили студенти е, че преобладаващата част от тях се ориентират към кариера в България. И още нещо – през последните 3 години няма студент, завършил Техническия университет – София, филиал Пловдив, който да не е започнал добре платена работа по специалността си”- заключи директорът на филиала проф. Въльо Николов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен