Готвят протест заради липса на инфраструктура в столичен квартал

Животът

19-10-2017, 08:34

Снимка:

btv/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

По неофициални данни в квартал "Витоша" има над 40 активни строежа

Жителите на столичния кв. „Витоша“ са в протестна готовност заради застрояването на квартала, липсата на инфраструктура, постоянния строителен шум и замърсяване, транспортния хаос и непрекъснатите задръствания, предава БиТВ. Последната капка е предстоящият строеж на 17-етажна сграда.

Проблемите на квартала са много, но основния е липса на инфраструктура. Кварталът е пълен предимно с млади хора, с малки деца, а няма тротоари, детски градинки, децата оцеляват между колите и камионите, посочи една от жителките на „Витоша“. Тя добави, че по неофициални данни в квартала има над 40 активни строежа.

Високата сграда, която ще бъде построена, е трябвало да бъде 26 метра, а новият главен архитект е допуснал тя да е 52 м, изтъкна друг недоволен жител.

Техни съседи посочиха, че в квартала не могат да влязат линейки или пожарни и че искат Столичната община да поеме ангажимент да се отворят още изходи.

Недоволните жители настояват да се спре строителството, докато не се изгради адекватна инфраструктура.

Кметът на район Лозенец Любомир Дреков увери, че максимално бързо ще бъде отворен вход-изток на квартала към бул. „Симеоновско шосе“. Общината освен това е помолила КАТ да увеличи интервала на зелената светлина на светофарите, за да може трафикът да се изтича по-бързо. Разработваме и решение ул. „Ангел Каралийчев“ да бъде продължена до кв. „Кръстова вада“, за да има изход и към бул. „Черни връх“.

Дреков посочи още, че според законите у нас никой не може да ограничи частен собственик да се разпорежда с имота си, щом той спазва закона.