Испания задейства процедурата за суспендиране автономията на Каталуния

По-рано днес Карлес Пучдемон изтъкна възможността за обявяване на независимост от Испания

Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че правителството в Мадрид ще продължи с процедурите по задействането на чл. 155 от конституцията на Испания за суспендирането на автономията на Каталуния заради отговора на каталунския лидер Карлес Пучдемон, в който той не успя да заяви ясно дали е обявил независимост, съобщават световните информационни агенции.

Пучдемон заяви, че регионалният парламент в Каталуния може да гласува обявяването на независимост от Испания, ако централното правителство в Мадрид "продължава да блокира опитите за диалог и продължава репресиите си" срещу каталунски официални лица и хора, които се обявяват за отделянето на североизточния регион от Испания.

Тази събота испанското правителство ще инициира процеса за суспендиране на автономията на Каталуния, което може да бъде одобрено от Сената през следващата седмица. Член 155 от испанската конституция, приета през 1978 г., позволява на националното правителство да "предприеме всички необходими мерки", за да принуди автономния регион да изпълни задълженията си към държавата.

По-рано днес Карлес Пучдемон изтъкна възможността за обявяване на независимост от Испания в отговора си на ултиматума от правителството в Мадрид, даден му в понеделник. Ултиматумът изтичаше днес.

В писмото, адресирано до премиера Мариано Рахой, ръководителят на регионалното правителство в Каталуния написа, че каталунският парламент не е обявил независимост по време на заседанието си на 10 октомври, опитвайки да започне диалог с централното правителство. Той отбеляза обаче, че всички призиви за преговори са били посрещнати с отхвърляне от Мадрид.

"Ако централното правителство продължава да блокира опитите за диалог и продължава репресиите си, парламентът на Каталуния може да продължи, ако сметне за подходящо, с официалното гласуване на независимостта, която той не гласува на 10 октомври", написа още Пучдемон.