Каракачанов ще пресича религиозния радикализъм със законови промени

"До 2010 г. няма дело за радикален ислям. От 2010 г. до 2017 г. са 50 дела”, посочи той

Действащите в момента закони са крайно либерални и позволяват почти безконтролно на територията на страната да се упражняват подобни практики под формата на създаване на частни курсове, частни детски градини и частни религиозни общности и по този начин се появява нетрадиционен ислям за България. За това предупреди вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по време на среща за противодействие на религиозния екстремизъм у нас, съобщава bTV.

Той посочи, че ще работи за промени в няколко посоки – спиране на чуждото финансиране на религиозните общности, възможност за религиозно образование у нас и забрана на присъствието на чужди граждани в ръководствата на вероизповеданията.

"До 2010 г. няма дело за радикален ислям. От 2010 г. до 2017 г. са 50 дела”, посочи Каракачанов. Според него хората от страни с радикална религия са „проблемно много” и трябва да им се забрани да проповядват у нас, а в Наказателния кодекс ясно трябва да се дефинира какво е позволено по време на проповедите и какво – не.

Според него даренията за мюсюлманското вероизповедание трябва да се контролират или от Сметната палата, или от Дирекцията по вероизповеданията.