България отново е домакин на световна научна конференция за водата

Региони

19-10-2017, 15:59

Снимка:

AMG

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Дванадесетата научна конференция „Физика, химия и биология на водата“ ще се проведе в София от 26 до 29 октомври

19 октомври 2017 г., София. От 26 до 29 октомври София ще събере едни от най-изтъкнатите умове на 21-ви век, които ще вземат участие в 12-ата международна конференция, посветена на водата. Научният форум „Физика, химия и биология на водата“ се провежда ежегодно от 2006 г., като България ще бъде негов домакин за пети пореден път.

Повече от 150 водещи в сферата си специалисти и над 30 лектори ще представят своите научни разработки, изследвания и открития. Това са учени и преподаватели, носители на престижни награди и международни отличия в областта на биологията, физиката и химията. Сред участниците са Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание – откривател на вируса ХИВ, проф. Джералд Полак – научен организатор на конференцията, българката Румяна Ценкова – професор по биоизмервания от университета в Кобе, Япония.

За първи път по време на конференцията ще се проведат семинар и изложение на иновативни технологии, свързани с водата и уникалните й свойства. На семинара ще бъдат представени и резултатите от глобален научен експеримент, провеждан под егидата на проф. Серж Кернбах от Кибертроника Рисърч, Германия. Той заедно с българските си партньори от иновативната компания Глобал Ай Си Технолоджис и DST фонд от Русия ще покажат нагледно технологията за пренос на информационни копия на химически вещества до всяка точка на света от технически център през интернет платформа, като и двете са базирани в София.

Конферентната част на събитието ще се предава пряко онлайн и така новите идеи на учените ще могат да бъдат чути в цял свят.


За конференцията:
Международната научна конференция „Физика, химия и биология на водата“ се провежда от 12 години, като през последните четири неин домакин е България. Двигател на конференцията е проф. Джералд Полак – лидер в областта на физиката на водата, преподавател във Вашингтонския университет, международно признат учен, мениджър и директор на Института за рискови научни изследвания на САЩ.
Организатори на събитието в България са Фонд „DST“ – България, международно сдружение с нестопанска цел. Съорганизатор от българска страна e и „Глобал Ай Си Технолоджи“ ООД – търговско дружество.
Повече за конференцията може да откриете на тук

За проф. Джералд Полак:
Професор Джералд Полак, доказал четвъртото агрегатно състояние на водата, е учен от Вашингтонския университет, ръководител на лаборатория в Сиатъл и изпълнителен директор на Институт за рискови научни изследвания. Институтът е създаден с финансова подкрепа в размер на 10 милиарда долара от фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Проф. Полак е носител на редица международни отличия и награди в областта на науката, учредител и главен редактор на световноизвестното научно списание „Вода“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен