Заседава областната епизоотична комисия

Тя набеляза мерки срещу разпространение на Инфлуенца

Вчера, се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Пред членовете на комисията д-р Андонова – директор на ОДБХ и секретар на комисията, представи актуална информация за констатирано огнище на Инфлуенца тип А в село Стефаново. Заболяването е установено в животновъден обект № 9360-09-39, за отглеждане на патици. Д-р Андонова заяви, че са предприети всички необходими мерки, като всички 11 хиляди птици ще бъдат унищожени. Достъпът в района на фермата е напълно забранен.

Областната епизоотична комисия реши да бъде поставен пост от служителите на полицията, който да ограничава достъпът до фермата. Определени са двете зони – 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене. Предупредени са стопаните на животни да ги държат затворени в помещения, както и да съхраняват фуражите в закрити помещения.

Служителите на ОДБХ извършват прегледи с цел недопускане разпространение на заразата.

По втора точка д-р Андонова информира членовете на Областната епизоотична комисия за заболяването Африканска чума по свинете, като добави, че има констатиран случай на болестта в Констанца, Румъния. Като превантивна мярка срещу разпространение на заболяването е забранено пренасянето на сурови храни през граничните пунктове. За спазването на забраната следят служители на Гранична полиция.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен