Синдикати: Заплатите ще растат с около 10% догодина

Портфейл

20-10-2017, 09:39

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Намаляват болничните от 2018 г.

Европейски лидер на синдикатите на посещение у нас

Те не подкрепят намаляването на плащането на първите три дни болнични от 70 на 50%

Ръст с около 10 процента на заплатите в частния сектор очакват догодина президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Според нас заплатите ще раста със същото темпо и следващата година. Ние проведохме анкета сред членовете си. Над 70% казват, че ще се увеличават възнагражденията. 3-4% от допитаните казват, че ще ги намалят. Според нас процентът ще бъде близък до двуцифрено число - от порядъка между 8-11% ще продължат да растат заплатите", коментира Велев пред БНТ.

"Нашите очаквания са същите на база на проучванията, които и ние правим", добави Димитър Манолов.

От АИКБ и КТ "Подкрепят" не подкрепят намаляването на плащането на първите три дни болнични от 70 на 50%.

"Това няма да реши проблема с фалшивите болнични. Въпросът с фалшивите болнични няма да станат с финансови инструменти. Иска се организационни мерки. По друг начин няма да стане", коментира Манолов.

"Ние не подкрепяме тази промяна. Нашето предложение е да се възстанови това, което беше преди кризата. Работодателите да плащат първите три дни и не 70%, а 80%, колкото са от 4-ия нататък. И НОИ да се вземе в ръце, ако няма достатъчно добра контролна система да я въведе", заяви Васил Велев.