Почистват основния канал на Атанасовското езеро

Животът

20-10-2017, 13:59

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Изграден през 60-те години на ХХ век този канал не бе почистван изцяло никога досега

Каналът, който обгражда Атанасовско езеро е важен елемент, от който зависи състоянието на крайбрежната лагуна, то е нейната главна „артерия“, осигуряваща връзката с морето и навлизането на пресни морски води в езерото, необходими за правилното функциониране на екосистемата. От друга страна важна негова задача е да отведе сладките води от реките и дъждовете към морето и да предотврати навлизането им в лагуната.
Изграден през 60-те години на ХХ век този канал не бе почистван изцяло никога досега. В резултат в него бяха натрупани големи количества наноси и утайки, обраснал бе с тръстика, папур и други водни растения и движението на водата бе силно затруднено. Затова вече пет години със специално закупеният по проект „Солта на живота“ багер тип „Драглайн“ натрупаните утайки се изгребват, като се депонират върху защитната дига на канала.

Така се увеличава нейната височина и здравина и се намалява риска от наводнения на езерото при прииждане на екстремни количества вода при интензивни дъждове. Резултатите са забележителни – от почистените до момента около 20 км от канала са изгребани повече от 150 000 м3 наноси и утайки, почистена е и е осигурена отворена водна площ от повече от 240 дка и повишена провеждащата способност за преминаване на по-големи обеми води, подобрено е и качеството на водите в канала.