М. Манолова: Настояваме Топлофикация да започне да работи прозрачно

Ще се изисква и пълна информация за това къде, в какви срокове и за какви суми се извършват ремонти

„Настояваме „Топлофикация“ да започне да работи публично и прозрачно, ще натискаме депутатите за промяна в закона“, каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова. По думите ѝ трябва да се направят промени в законодателството и в наредбата, която урежда работата на „Топлофикация“. „Защото е ясно, че едно справедливо определяне на такса „Сградна инсталация“ може да стане само чрез промени в закона. Ще настояваме също така най-накрая сметките на гражданите да станат разбираеми, така че всеки, като получи известие, да знае какво, защо и колко дължи“, посочи Манолова.

„Ще настояваме на ясни договорни отношения да се базират взаимоотношенията между гражданите от етажната собственост и т.нар. топлинни счетоводители и да има ясни правила за абонатните станции, които са едно важно звено в цялата система на „Топлофикация“. Ще настояваме компанията да работи при условията на публичност и прозрачност, защото например системата за виртуално деловодство, за която бяха похарчени над 1 млн. лева, така и не работи“, констатира още тя.

Омбудсманът обясни, че ще се изисква и пълна информация за това къде, в какви срокове и за какви суми се извършват ремонти. „Необходими са промени не само в нормативната база, но и в начина на работа на мениджмънта и не на последно място и на Столичния общински съвет, който е органът, контролиращ „Топлофикация“, обясни Манолова. Според нея генералното решение на проблема е преминаването от колективни към индивидуални договори, като уточни, че това може да стане само и единствено чрез промяна на закона.

„Това е, за което настояваме. Както и да се приемат ясни правила за разпределянето на такса „Сградна инсталация“. Защото не е нормално да плащаш сметки, ако живееш на последния етаж и до теб не достига топло. Но тук вече топката е в полето на депутатите и ще натискаме тях, защото без промяна в закона всички останали институции няма какво да направят. Сега има някакво отдръпване от страна на Министерството на енергетиката и не знаем кога ще се разгледа законът“, каза Манолова.