По Южното Черноморие: Откриха масло с натамицин

Животът

21-10-2017, 13:48

Снимка:

Дарик Бургас

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевенските пожарникари гасиха контейнери и сухи треви, чистиха и разлято масло

Четете внимателно етикетите, съветват от "Активни потребители"

Проучване на Асоциацията установи шест български марки, които предлагат фалшификати на млечния продукт. Изследването е проведено по Южното Черноморие, като са проучени 10 различни търговски марки от склад на едро в Несебър и търговски обект в Бургас. Пет от десет марки съдържат вредни за здравето немлечни мазнини, съобщават от "Активни потребители". 

Повечето производители използват немлечна мазнина, на базата на общата масленост. Заедно с използването на повече вода, такова фалшифициране на продукта влошава качеството му и е вредно за здравето, алармират от "Активни потребители". Оттам отчитат, че немлечните мазнини повишават риска от сърдечно-съдови болести, а повишеното съдържание на вода увеличава риска от окислителни процеси, с които в маслото могат да се появят токсични и канцерогенни съединения. Именно бързото разваляне заради допълнителната вода се контрира с натамицин, който е забранен за влагане в кравето масло в ЕС.

Тревожен е фактът, че установените нарушения са при същите марки масло, при които е имало отклонения през 2014 и 2015 година. На практика е проблемно съдържанието на 6 от 10 изследвани марки. Две са с грешка в етикетите и само две са изрядни.