Григор Димитров на финал в Стокхолм!

След победа над Фабио Фонини

Григор Димитров се класира за трети път на финал на Stockholm Open, след като победи Фабио Фонини с 6-3, 7-6(2). Мачът продължи 1 час и 28 минути, съобщава topsport.bg.

 Хасковлията имаше превъзходство през по-голямата част от времето, но допусна срив в средата на втория сет, когато загуби 4 последователни гейма.

 Гришо в Стокхолм. Той притежава хубава техника и умее да променя ритъма на разиграванията. За щастие необузданият му характер не се прояви в днешния мач.

 Димитров започна със светкавичен гейм, но Фонини отговори бързо. Третата игра показа какъв ще бъде мачът.

 Италианецът заложи на разигравания, в които променя темпото и завършва неочаквано. Той достигна до две възможности за пробив, спасени от българина. Геймът се оказа най-дългият в мача с 12 разигравания.

 Последваха две игри спечелени от хасковлията на 15. В тях Фонини направи грешки, които на практика решиха сета. Оказа се, че италианецът има проблеми и той прибягна до медицинска почивка.

 След нея хасковлията спечели двата си сервис гейма на нула и професионално затвори сета - 6-3 за 36 минути.

 Набралият инерция Гришо веднага проби в началото на втората част, форсирайки грешки на съперника си. Той затвърди на нула и си помисли, че мачът е свършил. Доминацията му в този момент беше пълна.

 Успокоеният Фонини заигра за удоволствие и показа превъзходната си техника. В следващите четири гейма той правеше, каквото си иска с топката, а Димитров чакаше точките сами да се спечелят. В шестата игра зачестиха грешките му и вторият пробив за Фабио стана факт.

За щастие Григор възвърна веднага концентрацията си. Той започна перфектно да посреща и да диктува разиграванията. Пробивът беше веднага върнат. Фонини се опита още веднъж да излезе напред, но техниката на Григор го извади от ситуацията.

Закономерно се стигна до тайбрек, като сервис геймовете на хасковлията бяха по трудно спечелвани.

В решителната игра на корта беше само Гришо. Той започна с мини пробив и това смути италианеца. Сервисите на българина бяха безапелационни, като той загуби само един при 5-2. Фонини сбърка следващата топка и волето на Димитров сложи край на спора.

Точките са 73 на 58. При посрещане: 26-24. Разликата се получи при вторите сервиси: 59% на 36%. Асовете са: 8 на 3, а двойните грешки - по една.

 Утре Григор Димитров ще играе за трети път финал в Стохолм. Там той спечели първа си титла от турнир на АТП през 2013-а. Година по-късно загуби финала от Томаш Бердих. Миналия сезон отпадна на полуфинал от победителя Хуан Мартин дел Потро.

Хасковлията е голямата атракция на турнира и има всички шансове да вдигне четвърта купа през 2017-а година и осма в кариерата си.