Каталуния отхвърля всеки опит на Мадрид да наложи директно управление

Испанският премиер Мариано Рахой обяви плановете си да разпусне каталунския парламент

Лидерите на Каталуния настояха, че ще отхвърлят всеки опит на Мадрид да наложи директно управление над автономния регион, задълбочавайки кризата между Мадрид и Барселона, възникнала заради заплахите на каталунския лидер да обяви независимост на провинцията от Испания, предава CNN.

В събота, испанският премиер Мариано Рахой обяви плановете си да разпусне каталунския парламент, използвайки неизползван член на испанската конституция, като обеща да отстрани лидерите на региона възможно най-скоро и да организира нови избори.

Това е най-сериозната заплаха, която е отправял Рахой, откакто в Каталуния се проведе плебсицит на 1 октомври. От своя страна, близо половин милион души протестираха срещу решението в провинциалната столица Барселона. Демонстрантите викаха „Свобода! Свобода! Свобода!“ и „Рахой, Рахой, значи знаеш, че напускаме!“.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон беше сред хилядите демонстранти, но не обяви независимост, както беше заплашил една седмица по-рано.

Други каталунски политици също се опълчиха срещу Рахой. Един от парламентарните лидери Карме Форсадел обвини испанския премиер в „огромна политическа безотговорност“ и че е „преминал всички линии“. „Той обяви фактически преврат, с който се опитва да превземе каталунските институции“, убеден е Форсадел.