4 млрд. евро е стокообментът между България и Румъния

Портфейл

23-10-2017, 06:40

Снимка:

ТВ Европа/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Караниколов обсъди с посланика на Куба възможностите за увеличаване на стокообмена

С Гърция той възлиза на 3 млн. евро

3,5 пъти е нараснал стокообменът между България и Румъния за последните 10 години, сочат данните на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/. Само за първите 3 месеца на 2017 г. има ръст от 18,3% спрямо същия период на миналата година, съобщи Цветан Симеонов пред ТВ „Европа“.

„За България и Румъния можем да кажем, че това е близо 4 млрд. евро стокообмена, като 2,1 млрд е нашият износ, а вносът от Румъния е 1,8 млрд. евро“.

Близо 3 млрд. евро на година пък е стойността на стокообмена между България и Гърция, като и при него се наблюдава ръст. За първата половина на годината търговията с Гърция е нараснала с 8,6 на сто спрямо периода януари – юли 2016 г. 1,6 млрд. е стойността на износа, а едва 1,3 млрд. евро е стойността на вноса от Гърция у нас.

„Имаме и тук положителен търговски баланс, като за този негаривен за Гърция баланс има значение и кризата, през която преминаха те в пика й, и която още не е отминала за тях. С това, че те имат по-ниска покупателна способност, затова се получават тези дисбаланси“, обясни Цветан Симеонов.

Засилената търговия между България и съседните й държави води до създаването на общи фирми между инвеститори от различните държави, каза още Симеонов. Според него това е добра новина за европейската икономика.

„Към този момент по наши данни има над 15 000 гръцки компании, които са се регистрирали в България. Подобно е положението, не съвсем разбира се като цифри, но има около 2000 български компании, регистрирани в Румъния“, посочи председателят на БТПП.

Румънските и гръцките туристи, които посещават страната ни също имат влияние върху стокообмена. По негови думи е важно отделните държави да работят за подобряване на обслужването по граничните пунктове, наред с грижата за транспортната свързаност на Балканите.