1100 родители търсят детегледачи на държавна ясла

Право да подават заявления имат родители на деца до 5-годишна възраст

Над 1 100 семейства вече са кандидатствали да осигуряване на детегледач по проект “Родители в заетост”. Това съобщават от Агенция по заетостта. Безработните пък, заявили своето желание да отглеждат малчугани срещу държавно заплащане, към момента са 779.
Документи за включване в проекта ще се приемат до 31 октомври или до изчерпване на финансовия ресурс, в размер на 20 милиона лева. С тях се предвижда да бъдат осигурени 1 500 души, които да отглеждат деца. Това е един от механизмите, който държавата предприема за връщане на майките на работа.
Родителите могат да подават заявления на хартиен носител лично във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.
Документи могат да бъдат пускани и по електронен път (сканирани с подпис или електронно подписани) на електронен адрес:roditeli-v-zaetost@az.government.bg.
Право да подават заявления имат родители на деца до 5-годишна възраст, които не са записани в градини и ясли.

Родителите, които към момента на кандидатстване не са включени в заетост, следва да започнат работа при работодател или като самоосигуряващо се лице в рамките на четири месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете, а детегледачът може да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.