Здравното министерство подготвя мерки срещу фалшивите болнични

Мирослав Ненков също потвърди, че се работи по нови мерки за ограничаване на фалшивите болнични

Работна група към Министерството на здравеопазването подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов преди заседанието на Надзорния съвет, на което се обсъжда проектобюджета на общественото осигуряване за догодина. Ивайло Иванов обяви, че има данни за фрапантни случаи на злоупотреби с издаването на болничните. Само при един работодател от Ихтиман са издадени 700 документа, 200, от които са от един лекар.

Заместник здравният министър Мирослав Ненков също потвърди, че се работи по нови мерки за ограничаване на фалшивите болнични листове без основание. „Последващият контрол, след като вече е издаден болничният лист, е абсолютно безпредметен, защото той документално е прекрасно оформен. Трябва да образоваме моите колеги, тези, които издават болничните листове. В крайна сметка те нанасят огромна щета“, коментира Ненков.

Същевременно и работодателите, и синдикатите декларираха, че ще бойкотират бюджета на НОИ и няма да го подкрепят в Надзорния съвет на институцията. Бизнесът не подкрепя предложението за административно увеличение на минималните осигурителни доходи с 3.9%,. За работодателите е проблем и проточилото се решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата на ТЕЛК решенията.

Други проблемни теми са отказът за дефиниране на ясна перспектива за т.нар Сребърен фонд и забавената работа по дефиниране на фаза на изплащане на пенсии от универсалните пенсионни фондове, особено като се отчете взетото законодателно решение за правото на хората да избират между държавното осигуряване и универсалните пенсионни фондове.

Синдикатите пък не харесват бюджета заради прекалено ниския, според тях, ръст на пенсиите само с 3.8%, промените около изплащането на болничните и достъпът до обезщетение за безработица.