Район "Студентски" и Студентски град

Животът

24-10-2017, 10:53

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Район „Студентски” носи наименованието си от Студентски град, който е част от неговата територия. В него се намират и кварталите Дървеница и Мусагеница. Границите му с другите райони минават по бул. Цариградско шосе, „Дървенишка река”, бул. „Климент Охридски”, околовръстен път, бул. „Симеоновско шосе”, бул. "Д-р Г. М. Димитров”. Площта на района е  над 9 000 км², което представлява приблизително 2% от площта на гр. София.

Районът е известен основно със Студентски град - кварталът на младите. Първоначално кварталът е проектиран като студентско градче, наречено Студентски град „Христо Ботев“. Десетки многоетажни общежития са изградени, за да има къде да живеят студентите от софийските висши училища.

На територията на Студентски град и Район "Студентски" се намират 6 висши учебни заведения. В него можем да намерим: Университет за национално и световно стопанство – УНСС; Технически университет - София; Минно-геоложки университет; Химикотехнологичен и металургичен университет; Лесотехнически университет; Национална спортна академия Васил Левски.

През последните години Студентски град изживява истински строителен бум, но това носи и проблеми със себе си. Освен с типичните за повечето квартали в София проблеми с бездомни кучета и липсата на места за паркиране, Студентски град се сблъсква и с трудности, очаквани за младежки район, свързани с концентрираните в района многобройни питейни заведения.

В района можем да намерим зали Христо Ботев и Зимен дворец на спорта - домакини на множество събития през годината. Кварталът се намира в един от районите на столицата с най-чист въздух, в който по градоустройствен план не се предвижда изграждане на промишлени предприятия.

Засиленото жилищно строителство, дължащо се на благоприятното местоположение и удобна инфраструктура на квартала обаче не компенсира нуждата от действия за запазване на статута на района на Студентски град и за повишаване на престижа му като университетски център. Макар и в района да има десетки заведения, в него няма достатъчно книжарници, кина, учебно-експериментални лаборатории и подобни.

Все още репутацията на квартала за повечето хора е изпълнена със скандали, но общината на района се бори да превърне района в истински кампус.