Откриха първата учебна година за Технически колеж – Казанлък

Директор на Техническия колеж е проф.Ивайло Ганев

„23 октомври, 2017г. ще се запомни като сбъдната мечта на поколения казанлъчани.“, посочи кметът на Община Казанлък Галина Стоянова на откриването на новото учебно заведение в града в Младежкия дом и определи момента като исторически за Казанлък. Галина Стоянова поднесе поименно най-искрените си благодарности на съпричастни личности, институции и фирми през годините за каузата, припомни трудностите и съпротивата, през които е преминала реализацията на идеята и обърна внимание, че казанлъшкият бизнес е „последователен в желанието и потребността си да изгражда кадри за фабриките на Казанлък“.

За силната подкрепа Казанлък да има Технически колеж Кметът на Казанлък благодари и на Областния управител Гергана Микова и връчи благодарствена грамота на вицепремиера Валери Симеонов. Заместник министър – председателят на Република България поздрави записалите се над 80 студенти и определи факта, като „показателен за това, че Казанлък има необходимия потенциал, че бизнесът стои зад тях и той ще поеме своята тежест по отношение на създаването на висококвалифицирани инженерни кадри“.

Тържественото откриване на Техническия колеж – Казанлък към Технически университет – София започна с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие с казанлъшки духовници. Старозагорският владика благослови начинанието и всички съмишленици в началото на първата академична година в Града на розите, а на студентите пожела: „Бъдете здрави, благоуспешни и с интерес изучавайте науките.“

За създаването на Технически колеж – Казанлък при ТУ – София ректорът на ТУ – София проф.Георги Михов  благодари на Общинското ръководство и на бизнеса в града и приветства с „Добре дошли в 230-хилядното семейство на Технически университет – София!“ първите студенти от Казанлък.

Радостното събитие за казанлъчани уважиха и представители на Президентството, Министерски съвет, Народното събрание, Министерството на образованието и науката, Областната управа на Стара Загора, Общински съвет – Казанлък, на академичните среди в страната, на образователната система в града и местния бизнес.

„Нова празнична дата за Казанлък.“ Така определи откриването на колежа Владимир Спасов, прокурист на „М+С Хидравлик“АД. Той поздрави първите студенти от името на индустриалния бизнес в региона: „Ние ще направим всичко възможно, така че нулевата безработица в община Казанлък да остане непроменена величина. За всичко ще бъдем насреща и ще подкрепяме Техническия колеж“. Спасов увери, че местният бизнес стои рамо до рамо с академичната общност и първокурсниците на колежа и им пожела много вяра и попътен вятър.

Директорът на Техническия колеж в Казанлък проф.Ивайло Ганев отбеляза, че Казанлък, наред с историческия си принос и емблемата на българската роза, винаги е бил мощен индустриален град и затова мястото на Техническия колеж е именно в този град. Проф.Ганев изрази удовлетворението си, че в учебното заведение ще бъде прилаган нов подход на образование, тясно свързан с икономиката, с учебен процес в реална производствена среда и пожела успех на първокурсниците.

В навечерието на утрешния празник на Технически университет – София, който навършва 72 години от създаването си в Казанлък за първи път прозвуча химнът на висшето учебно заведение за откриването на неговия най-нов филиал тук.