З. Здравков: Трябва да развиваме потенциала на София

Безсмислено е да се изграждат "гета за богати хора"

Как ще расте и ще се развива София в бъдеще? Това беше една от темите на дискусия, посветена на възможностите за развитие на жилищно- офисни проекти в столицата. В момента в града живеят над милион и половина души, а очакванията са през 2050 година в София да бъде концентрирана 1/4 от населението на страната.

Затова столичната община изготвя анализ на града, като са привлечени и чуждестранни експерти. Анализът трябва да е готов до есента на следващата година и да отговори как ще расте София.

Според главния архитект Здравко Здравков градът не трябва да се разпростира, а развитието му да се търси в потенциала, който има в момента, предава БНТ. А по повод презастрояване на някои квартали на София, без да са осигурени улици и инфраструктура, архитект Здравков заяви, че е безсмислено да се изграждат "гета за богати хора".

"Апелирам към предприемачите и бизнеса да бъдат по внимателни, когато инвестират средствата си в такива терени. Защото, когато продадете крайния си продукт на 20 нови семейства, тези хора ще очакват не само жилища, но и да има нормален път към тях, да е удобно за детски колички. Затова трябва да са проведени всички процедури по отчуждаване на улиците и изграждане на благоустрояването преди да бъде завършен крайния обект. И затова от година и половина не допускам разрешение за строеж за сгради, които не са провели процедурите по отчуждаване и не са уредили сметките по регулация", коментира Здравков.