Специалист: Трябва да се приеме стандарт за спешната медицина

Много е трудно да работиш и да специализираш в спешна помощ едновременно

Трябва да се приеме стандарт за спешна медицина, защото от март няма нормативен акт за спешните отделения. Настояваме да се направи реорганизация на дейността ни, Надяваме се да стартира център за обучение по спешна медицина и пациентите да разберат, че спешна помощ не е медицинска въобще, а за хора в застрашаващи състояние и когато екипите ни ходят на пациенти с хрема, ощетяваме хора, които може би им изтичат последни минути от живота. Това каза в ефира на БНТ д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциацията на работещите в спешна помощ.

Д-р Кателиева заяви още, че сред основни проблеми в медицината са заплащането, растящата агресия, която отблъсква медицинските лица и реализацията. "Много е трудно да работиш и да специализираш в спешна помощ едновременно.", каза още тя.

Самата тя сподели, че е ставала жертва както на закъсняла линейка, така и на агресия в спешната помощ и не трябва да има пропаст между лекари и пациенти.

"Не трябва да има пропаст между нас и пациентите ни. Ние сме там да го правим, друг е въпросът какви са условията ни да го правим. Има проблем с организацията на дейността. Никой не е обучил колегите как да работят с триажни протоколи. Ако диспечера беше водил разговори с уплашените хора,присъствали на събитието до пристигане на екипа, нямаше да има такава ескалация на емоции. Проблеми със закъсняване на екипи има в цял свят, но по тази причина световната практика е помислила варианти да се помага и до пристигане на екипа. Ние имаме проблеми с как да прилагаме диспечерска помощ, триажни протоколи. Никой не може да каже къде трябва да са екипите", обясни д-р Десислава Кателиева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен