България участва в мащабна международна операция срещу престъпленията със самолетни билети

Крими

25-10-2017, 15:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

МВР издирва 16-годишно момиче

Задържани са общо 195 души, заподозрени за измами

България участва в мащабна международна операция срещу престъпленията със самолетни билети. В координираните действия участваха 61 държави, 63 авиопревозвачи и шест онлайн туристически агенции. Задържани са общо 195 души, заподозрени за измами. В България са установени 25 души с билети, закупени с манипулирани банкови карти.

Международната операция „Организиране на съвместни, координирани действия на летищата, насочени срещу измамниците, купуващи и улесняващи покупката на самолетни билети" (GLOBAL Airport Action Day) бе проведена в периода 16-20 октомври.

В полицейските действия, предприети в рамките на операцията на територията на България, участваха главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност" и „Национална полиция", както и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество". Екипи извършваха проверки на пътници на Летище София във връзка със сигнали от авиокомпании. Установени са 25 души, които са имали самолетни билети, закупени с манипулирани банкови карти.

По време на Глобалните дни за действие са били съобщени 298 подозрителни транзакции. Общо 195 души, заподозрени, че пътуват със самолетни билети, закупени чрез крадени, манипулирани или фалшиви кредитни карти, са били задържани на различни места по света. Разследванията по случаите продължават.

В рамките на операцията са задържани и няколко души, направили опит да пренесат наркотици от Латинска Америка за Европа. За тях е било установено, че често пътуват, използвайки самолетни билети, закупени чрез измама.

Общо 61 държави, 63 авиопревозвачи и шест онлайн туристически агенции се включиха в 10-ото издание на Глобалните дни за действие, организирани чрез координационните центрове в Европол, Глобалния комплекс за иновации на Интерпол в Сингапур и Америпол в Богота. Подкрепа оказаха правоприлагащите органи на Канада и САЩ. Участие взеха Евроджъст, както и Европейската агенция за гранична и брегова охрана, която разположи свои служители на 20 летища. Към полицейските действия на летища в Африка и Близкия Изток се присъединиха AIRCOP (Airport Communication Project) - проект, реализиран от Службата на ООН по наркотиците и престъпността в партньорство с Интерпол и Световната митническа организация.