Предлагат Борислав Сарафов за шеф на НСлС

Политика

25-10-2017, 18:15

Снимка:

bulgariautre

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВСС заличи кандидатурата за членство на Борислав Сарафов

Постът бе освободен на 3 октомври от Евгени Диков

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е единственият кандидат за директор на Националната следствена служба (НСлС). Номинацията бе издигната от петима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и главният прокурор Сотир Цацаров. Останалите четирима са – Евгени Диков (доскорошен директор на НСлС – бел.ред.), Даниела Машева, Пламен Найденов, Пламена Апостолова, съобщава „Правен свят“.

Постът директор на следствието бе овакантен на 3 октомври т.г., когато Диков встъпи в длъжност като член на ВСС от квотата на следователите. Изслушването и гласуването на кандидатурата на Сарафов ще е на 6 декември. За да бъде избран, той трябва да получи подкрепа на поне 8 от 11-те членове на Прокурорската колегия. В случай че бъде избран за директор, Сарафов ще запази поста си и на заместник-главен прокурор. Според ЗСВ, административният ръководител на НСлС има статут на заместник на обвинител №1. Директорът на следствието има мандат от пет години.

В процедурата по избор на нов състав на ВСС Борислав Сарафов бе номиниран за член на Съвета от 31 прокурори. Заместник главният прокурор обаче оттегли сам кандидатурата си за изборен член на кадровия орган.