Първи каталунски град обяви независимост

Свят

26-10-2017, 10:25

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Каталуния обжалва отмяната на автономията си в конституционния съд

Белпуч стана първият в страната град, където е провъзгласена независимост

Властите на каталунския град Белпуч вчера провъзгласиха "независимост на Каталунската република", съобщиха местни медии, цитирани от ТАСС.

"Белпуч стана първият в страната град, където е провъзгласена независимост", съобщи каталунската телевизия 324.

"Независимостта на Каталунската република" в Белпуч беше оповестена след заседание на градския съвет, на което с мнозинство от гласовете беше утвърден отказ да се изпълни решението на Мадрид за ограничаване на местното самоуправление в Каталуния. Провъзгласяването на независимостта, което засега е символично, стана в рамките на акцията "Да излезем на балконите", организирана от привърженици на независимостта на Каталуния.

Активистите призовават жителите на каталунските градове и села да излязат вечерта на балконите си и на всеослушание да обявят подкрепата си за независимост от Испания. "Да провъзгласим републиката от град на град" - така звучи основният им лозунг. След Белпуч аналогични акции се състояха снощи и в други градове на Каталуния.

Днес вечерта в Барселона каталунският парламент се събира на пленарно заседание, на което ще говори каталунският лидер Карлес Пучдемон. Възможно е на това заседание да бъде прието решение за едностранно провъзгласяване на независимост, на базата на резултатите от референдума от 1 октомври, отбелязва ТАСС, цитира БНТ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен