Фермерски пазар Добрич – по-празничен по случай Димитровден

Мисия Добрич

26-10-2017, 10:29

Снимка:

плакат

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Четвъртък - ден за фермерски пазар в Добрич (фоторепортаж)

От 10 до 15 часа пред часовниковата кула на АЕМО „Стария Добрич“

Специално за големия християнски и земеделски празник е предвидена фолклорна програма с участието на танцови формации и инструментална фолклорна група от СУ „Св. Климент Охридски“, а производителите ще предложат още по-интересен асортимент на жителите и гостите на града.

Община Добрич възроди стара традиция, останала от минали времена и провежда съвместно с Кооперация Хранкооп - София фермерски пазар всеки четвъртък от 10 до 15 часа пред часовниковата кула на АЕМО „Стария Добрич“. И този четвъртък малки местни производители на чиста храна ще Ви предложат лично от продукцията си, която се отличава със своите вкусови качества и се предпочита за здравословен начин на живот.

Този четвъртък ще бъде по-празничен от друг път, защото е Димитровден, или Разпуст, както го наричат на места в страната. Денят е празник за много хора, носещи името на светеца. Вярва се, че на този ден приключва земеделската година и стопаните разпускат ратаите, наети за летния сезон. Смята се, че ако в нощта срещу деня месечината е пълна, кошерите ще преливат от мед.

Сред празничните акценти на фермерския пазар ще бъдат печени орехи и тиква, ябълкови сладкиши, скара с биволски специалитети, фолклорна музика през целия ден. Двама нови производители се включват в пазара – с есенни ягоди и с бонбони от занаятчийски шоколад. Нови участници има и в арт зоната – бижута и аксесоари от вълна, декорация за дома, както и меки текстилни играчки и кукли.

За всички участници и посетители, талантливи деца от СУ „Св. Климент Охридски“ ще изпълнят фолклорни танци, които ще допринесат за приятната атмосфера на пазара. Две фолклорни танцови формации с ученици от VII клас и от гимназиален етап на училището ще зарадват присъстващите с фолклорни изпълнения от различи региони на страната. Към формациите ще се включи и инструментална фолклорна група към Училището по изкуствата, която за пореден път ще очарова със своя талант и майсторство.