Красен Кралев и Цветан Цветанов откриха новата спортна зала на клуба по борба на Станка Златева в Сливен

Съоръжението е изградено в срок за по-малко от 7 месеца

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, многократната световна и европейска шампионка и олимпийска медалистка по борба Станка Златева, кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева и почетният председател на Българската федерация по борба Валентин Йорданов откриха новопостроената спортна зала в Сливен. Церемонията се състоя на празника на града – Димитровден. Малко по-късно в събитието успя да се включи и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е на обиколка в страната. В речта си той засвидетелства уважението си към спортната общественост в града и към Станка Златева. Заедно с нея и децата от клуба й Цветан  Цветанов разряза празничната торта с емблемата на спортния клуб.

Спортната зала по борба на Станка Златева е с обща застроена площ от 1250 квадратни метра и се намира в парк „Юнак“. Залата е изградена и завършена в кратък срок за по-малко от 7 месеца. Първата копка бе направена на 1 март 2017 г. в присъствието на министър Кралев и Валентин Йорданов. Министерството на младежта и спорта отпусна 575 000 лева за изграждане на първия етап на залата в предишния мандат на Красен Кралев. Проектът за изграждане  на залата е на клуба на Станка Златева, а терена е общински и е предоставен безвъзмездно от община Сливен.

Откриването на залата на Станка Златева беше събитие за целия град, а съоръжението се оказа малко, за да събере всички желаещи да присъстват. Водосвет за здраве и успехи на младежите, които ще тренират в залата, отслужи сливенският митрополит  Йоаникий, който проведе дълъг разговор с министър Кралев за духовното и физическо развитие на младите хора. Част от забавленията за публиката бяха акробатични изпълнения от сливенски клубове и демонстрационен турнир по борба, в който взеха участие момчетата и момичетата, които от една година тренират в СК по борба "Станка Златева". Турнирът завърши с финални срещи между синовете на световния шампион по борба свободен стил и олимпийски медалист Радослав Великов - 4-годишните Симеон и Радослав Великови.

„Едва ли е необходимо да казвам какво е Станка Златева за българския спорт. Тя винаги е давала пример със силния си дух и борбеност. Благодаря на родителите, които са дали децата си да тренират в нейния клуб. Тя ще им предаде опита си и ще направи от тях добри спортисти, но по-важното е че ще ги научи да бъдат добри и стойностни хора. Освен всички останали качества, които притежава, Станка е много честен и справедлив човек", каза министър Кралев. Той допълни, че е съгласен с думите на Негово Преосвещенство митрополит Йоаникий, че духовното израстване, минава през здравия дух и здравото тяло.

"Благодаря на Министерството на младежта и спорта и на министър Кралев, че подкрепиха идеята ми за изграждане на зала и започнаха да обръщат внимание и на по-малките градове, защото от тук тръгват повечето спортисти", каза Станка Златева.

Залата ще се използва основно за тренировъчна и състезателна дейност по борба, но може да приеме също така състезания, семинари и спортни срещи. Обектът разполага с място за два тепиха със зона за изчакващи спортисти и треньорска ложа, съблекални, складови помещения, офиси и санитарни възли. Новото съоръжение в Сливен е един от шестте национални центъра в програмата на Българската федерация за подготвителни лагери и състезания.

Изграждането на съоръжението е поредната голяма инвестиция на Министерството на младежта и спорта в Сливен. През 2011 г. бяха отпуснати средства в размер на 222 000 лева за реконструкция на покритата лекоатлетическа писта в спортен комплекс „Сливен“, а през 2015 г. – още 93 000 лв. за газификация на същата зала.