Б. Петков: Правителството прави всичко възможно за увеличаване на доходите

Политика

27-10-2017, 14:32

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хиляди протестиращи се събраха на площад "Независимост"

На заседанието на НСТС се обсъждат проектобюджетите за 2018 г., където е заложен ръст на минималната работна заплата с над 10%

„Информирах протестиращите, че правителството прави възможното да съдейства за увеличаване на доходите“, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти. Петков обясни, че в Министерския съвет е приел декларацията на протестиращите от името на правителството. В нея от КНСБ са поставили исканията си за по-значително увеличение на работните заплати, по-високи доходи за работещите.

„Информирах ги, че правителството прави възможното чрез инструмента, който има, именно минималната работна заплата, да съдейства за увеличаване на доходите. Излязох от заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), за да се срещна с протестиращите. На заседанието на НСТС се обсъждат проектобюджетите за 2018 г., където е заложен ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лв., тоест с над 10%“, каза Бисер Петков. Той заяви, че е потвърдил, че това е един от приоритетите в управленската програма на правителството и този приоритет чрез бюджета на държавата намира своите проекции и за работещите в публичния сектор, където също е предвидено 10% увеличение на заплатите.

Относно искането на КНСБ за 100 лв. увеличение на заплатите в публичния сектор и дали това е възможно, Петков изтъкна, че не мисли, че по такъв начин на калпак трябва да се увеличават заплатите. „Говорим за средно увеличение, не мога да твърдя за всички сектори. За сектора, който отговарям, е предвиден ресурс-9 млн. и 400 хил. лв., който ще позволи средно 10% увеличение на заплатите, за работещите в агенциите“, посочи Бисер Петков.

Той допълни, че в проекта на бюджета на ДОО се предлага увеличение на някои от плащанията, които се фиксират със закона на бюджета, като обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години, минималния размер на обезщетението за безработица. "В проекта на държавния бюджет е предвидено увеличение на размера на месечните семейни помощи за отглеждане на деца. С ресурса, с който разполага държавата, се прави възможното да се използват най-ефективно тези публични ресурси", увери ресорният министър.