К. Вълчев: Можем да намалим тежестта на чантите от догодина

Общество

27-10-2017, 16:35

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Вълчев: Рано е да отпишем книжните учебници

Със сигурност има възможност учебните помагала да се оптимизират

„От следващата учебна година може да намалим тежестта на раниците на учениците“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти. „В краткосрочен план имаме по-малко възможности за тази учебна година да намалим тежестта на раниците. Можем да го направим за следващата учебна година. Едното е част от учебниците да се отпечатват на по-лека хартия. Ще дадем такава възможност“, обясни Вълчев. Друг вариант е да се оптимизира броят на учебниците, помагалата и учебните тетрадки, които формират голяма част от тежестта.

От друга страна, той изрази надежда да се намерят бюджетни възможности, с които да се подпомогнат училищата за закупуване на шкафчета. В момента МОН води разговори на експертно ниво с Министерството на здравеопазването относно седмичните разписания и как да се направи така, че да се организират часовете в блокове и средно дневно по-малка част от учебния комплект да носят учениците.

„За тази учебна година можем да препоръчаме на училищата и детските градини да оптимизират броя на учебните тетрадки и помагала. Средната тежест на раницата е 7 кг, от които 2 кг са средно учебниците. Оттам нататък трябва да оптимизираме учебните помагала, тетрадките и всички други неща“, посочи министърът на образованието.

Той бе категоричен, че със сигурност има възможност учебните помагала да се оптимизират. Колегите ще формулират такива предложения към училищата за настоящата учебна година, а за следващата ще обмислим нормативни ограничения, обясни Красимир Вълчев. Той уточни, че учебниците са задължителни, но голяма част от учебните помагала и тетрадки не са. „Това трябва да оптимизираме. Една не малка част от раницата е точно формирана от учебните помагала и тетрадки“, подчерта просветният министър.

Не на последно място Красимир Вълчев заяви, че в дългосрочен план училищата, които са в самостоятелни сгради ще минат на едносменен режим. „В други случаи, обаче са две училища в една сграда и там не е възможно и няма да стане само с намаляване на приема. Трябва да се търси реорганизация на училищната мрежа, включително и строеж на нови училища в най-големите градове. Строежът на училища е задължителен. И в София има квартали, които нямат училища“, каза още Вълчев.