Сенатът в Испания отне автономията на Каталуния и я подчини пряко на Мадрид

Испанският премиер е взел решение да свика извънредно заседание на правителството довечера

Горната камара на испанския парламент упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява пряко Каталуния от Мадрид след като автономната област обяви независимост от Испания, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.
Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа "за" при 47 "против" и един "въздържал се". Това стана малко след като каталунският парламент обяви испанската автономна област за независима.
Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуния, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.
Сега испанското правителство трябва да реши как и кога да приложи мерките. То казва, че те са временни и имат за цел да възстановят законността в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.
Испанският премиер е взел решение да свика извънредно заседание на правителството довечера съобщи в. "Вангуардия", цитиран от ТАСС.
Агенция Европа прес предаде, че испанското правителство ще обжалва в Конституционния съд декларацията за независимост, приет днес от каталунския парламент.