Протестиращите срещу добива на газ в Добруджа дадоха срок за оттегляне на инвестиционното предложение

Добруджанци

28-10-2017, 14:38

Снимка:

Кадър: Добруджа ТВ

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С повече от 100 трактора преминаха в Генерал Тошево в протестно шествие срещу добива на газ

Представянето на доклада многократно бе прекъсвано от възгласите на протестиращите "Добруджа" и "Безродници"

Протестиращите срещу добива на газ в Добруджа поискаха в срок до 3 ноември да бъде оттеглено инвестиционното предложение за експлоатация на находището "Спасово". Това стана на общественото обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение, което се състоя в общината в Генерал Тошево, съобщава БТА.
При усвояване на находището няма да се използва технология на хидравличния удар или т. нар. фракинг, заявиха от фирмата-инвеститор "Русгеоком БГ" ЕАД при представянето на доклада. Суровината ще се добива с автосонда чрез наклонено насочено сондиране, което е класическа технология, щадяща околната среда. Проектът предвижда всички сондажи, които ще бъдат изградени в периода 2018-2039 година да бъдат на дълбочина 2700 метра, така че разположеният по-наплитко водоносен хоризонт няма да бъде засегнат, посочи инвеститорът.
Представянето на доклада многократно бе прекъсвано от възгласите на протестиращите "Добруджа" и "Безродници".
Като българска компания сме горди да заявим, че с инвестиции за повече от 50 милиона лева, направени в проучвателни дейности за седем години, успяхме да се впишем в националната енергийна стратегия, каза изпълнителният директор на "Русгеоком БГ" ЕАД Христо Станев.
Земеделските стопани в региона за ден произвеждат продукция за 50 милиона лева, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на българските зърнопроизводители - 2006 Костадин Костов и посочи, че пътят за развитие е биологичното земеделие. Детелина Симеонова от "Гражданско сдружение за Добруджа" коментира, че с добива на газ ще се наложи отчуждаване на земеделски имоти, ще започнат необратими процеси и няма да може да се възстанови хумусният слой на почвата. "Държавата няма нужда от вашия добив на газ, който ще има дял от 2.37 на сто в общата годишна консумация на страната, а не 10 на сто, както твърдите", добави Атанас Атанасов, бивш кмет на Генерал Тошево.
По-рано днес зърнопроизводителите преминаха с повече от 100 трактора в протестно шествие през Генерал Тошево.