ЕП: Няма да признаем независимостта на Каталуния

Никога не сме се отнасяли към този въпрос неутрално

„Никой няма да признае независимостта на Каталуния“, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в интервю за вестник Il Giornale. „Европа няма да забрави факта, че в Каталуния бе нарушено конституционното устройство на Испания, която на свой ред е част от Европейския съюз. Затова отделянето от Испания е и отделяне от Европа. Жителите на Каталуния са в еднаква степен европейци и испанци“, каза председателят на Европейския парламент.

„Никога не сме се отнасяли към този въпрос неутрално. Европейските институции от самото начало ясно дадоха да се разбере, че това е вътрешен въпрос за Испания и че наш събеседник в решаването му е премиерът на Испания Мариано Рахой“, посочи Таяни и отбеляза, че Испания е демократична страна със свободни избори. „За възстановяването на конституционния ред в страната Рахой назначи провеждането на избори в Каталуния, което е правилен и демократичен избор“, подчерта европейският политик.

„Европа не може да се състои от малки държави. Подкрепям административната автономия, но ценностите, които ни обединяват, трябва да останат неприкосновени. В противен случай вредата ще бъде толкова огромна, колкото в Каталуния“, подчерта Таяни.