Мит ли е ползата от закуската?

Няколко клинични изследвания убедително показват, че отказът от закуска или пък редовната закуска сутрин никак не влияе на обиколката на талията

Закуската е най-важното хранене през деня, пише Мениджър Нюз. Закуската е прекрасно начало на деня, закуската е полезна, закуската помага на метаболизма, закуската пречи на затлъстяването.

Тя отбелязва, че здравословната закуска ни избавя от чувството за глад между храненията през деня, заради което може да се нахвърлим на някоя вредна „бърза“ храна.

 Диетоложката прави уговорката, че няма „идеална закуска“, но е добре сутрин да се приемат храни с фибри, които като цяло не ни достигат. Обаче и тук не всичко е очевидно – в най-вкусните и „влакнести“ мюсли производителите по правило добавят вредни неща като сол и захар.

Професор Сюзан Джеб, диетолог от университета в Оксфорд, съветва винаги трябва да проверяваме съдържанието на сол и захар храните с фибри, и че често е по-добре да изберем по-малко вкусния, но по-здравословен вариант, към който да добавим изсушени плодове или плод от компот.

Тя съветва за закуска да се ядят свежи плодове, вместо да се пият плодови сокове, пак заради повечето фибри. Привържениците на здравословната закуска твърдят, че тя ни прави по-успешни. Подобни резултати дава изследване на университета в Кардиф, което свързва закуската с успеха в училище.

Това също не е безспорно. Напълно вероятно е децата от по-малко заможни семейства да пропускат закуската. А щом родителите не могат или не искат да им правят закуска, може би в това семейство не всичко е наред и следователно тези деца най-често имат и по-слаби оценки в училище", коментира професор Дейвид Роджърс от университета в Бристол. Това сме го слушали много пъти. Но някои учени твърдят, че това е мит и честото му повтаряне не го прави истина. Трябва ли да обръщаме тогава толкова внимание на закуската? На тази тема събира мнения руската секция на Би Би Си.

Много проучвания убедително доказват, че пълните и много пълните хора често пропускат закуската. И попадаме в клопка. Когато казваме, че продажбите на сладолед рязко се увеличават заедно с броя на слънчевите изгаряния, то това не значи, че сладоледът предизвиква слънчеви изгаряния.

По тази логика можем да предположим, че при закуската има нещо особено, но може и да няма и че мнозинството хора, които закусват, просто имат по-активен начин на живот, по-добре се грижат за диетите си, с по-голямо внимание се отнасят към здравето си.

Според доклад на британското здравно министерство по проблемите на затлъстяването съвсем не е ясно дали има пряка или косвена връзка между килограмите и закуската. Възможно е закуската да е само индикатор за други фактори от начина на живот, които в по-голяма степен влияят на телесната маса.

Няколко клинични изследвания убедително показват, че отказът от закуска или пък редовната закуска сутрин никак не влияе на обиколката на талията.

Резултатите от най-мащабното проучване по темата бяха публикувани в „Американското списание за клинична диетология“. Лекари предложили на 300 души, страдащи от затлъстяване или излишно тегло, да се откажат изобщо от закуска или да закусват всеки ден в продължение на 4 месеца.

Водещият изследването проф. Дейвид Алисън коментира пред Би Би Си, че практически няма разлика в загубата или качването на килограми между двете групи. Тогава дали закуската е по-вредна, отколкото полезна?

Според Алисън няма никакъв смисъл от съвета да закусваме, за да контролираме теглото си.

Но и лекарите не са единни за закуската. Главният диетолог на английския отдел по обществено здраве Алисън Тедстоун е твърд привърженик на закуската сутрин. Макар че и тя се съгласява, че още никой не е доказал научно ползата от първото хранене сутрин.