Готова ли е София за зимния сезон?

В снегопочистването ще се включат към 240 броя снегорини и 24 броя роторни снегорини за почистване на тротоарите

Трагедията в Бургас повдигна един важен въпрос - готови ли са останалите общини да се справят с подобни бедствени ситуации. Примерът е от Столичната община. Вижте дали София е готова да посрещне зимния сезон.
Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община: 23 хидро-метео станции, които наблюдават нивата на реките, които влизат към София и отиват към река Искър, плюс имаме създадена организация за взаимодействие и координация с НИМХ, за информация за валежите и за техните станции, които са по поречието на Искър.
Освен датчиците, които следят нивата на водата, критичните точки са под постоянно наблюдение. 

Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община: Оперативен център наблюдава критичните точки, които са нашите екипи установили, плюс това разполагаме с екипи, които бързо отстраняват, примерно, дървета, строителни материали, заедно със столичен инспекторат, заедно с други дирекции на Столична община, сме въвели веднага справяне с проблемите.
Дори и да има силни валежи като тези в Бургас, от Столичната община гарантират, че ще са готови за реакция, съобщава БНТ. Подготвени са и за първите снеговалежи. Бюджетът на общината за 2017 г. беше увеличен на близо 2 милиарда лева. 20 милиона са предвидени за снегопочистване. 

Стефка Енчева, началник сектор "Инвестиционен контрол" към Столичен инспекторат: Към настоящия момент е извършена проверка в 11 фирми, които ще се включат в снегопочистването на столицата, като седем са за урбанизираната територия и 4 за част от ПП "Витоша" и част от общинските пътища. Направена е проверка, всички фирми са готови, в снегопочистването ще се включат към 240 броя снегорини и 24 броя роторни снегорини за почистване на тротоарите.
От Столична община уверяват, че разполагат и с нужния бюджет, и с необходимата организация, за да бъдат избегнати неблагоприятните последици, в случай на авария.